Maliebaan 71 G, 3581 CG Utrecht
info@mentorschap.nl
+030 - 2307190
Elke twee jaar wordt dit internationale congres gehouden waar mentoren, bewindvoerders en curatoren over de hele wereld samen komen om te spreken over de bescherming en de rechten van (in meer of mindere mate) wilsonbekwame volwassenen. Dit resulteerde tijdens de eerste bijeenkomst in 2010 in ‘The Yokohama Declaration’, welke Mentorschap Nederland onderschrijft. Deze verklaring geeft richtlijnen voor wat we verstaan onder goede vertegenwoordiging.
Twee jaar geleden werd het congres in Duitsland gehouden. De focus lag toen op het VN-verdrag en op het aanscherpen van ‘The Yokohama Declaration’. Dit jaar werd er dieper ingegaan op hoe landen het VN-verdrag naar de praktijk vertalen. Hilde Blankman en Bob Pieters verzorgden een presentatie over mentorschap binnen het onderwerp ‘volunteers’ ofwel vrijwilligers. Bob vertelt bij terugkomst dat er grote internationale verschillen zijn in hoe we het begrip vrijwilliger interpreteren. De manier waarop de regionale stichtingen mentorschap vrijwillige mentoren inzetten is wereldwijd een uniek concept. Zo wordt in verschillende Aziatische landen een familiementor als vrijwilligerswerk gezien. Het concept om je in te zetten voor een “onbekende” derde is, zoals we bij de regionale stichtingen doen, uniek. De presentatie werd mede daarom zeer positief ontvangen.
Bob en Hilde beschreven het congres als inspirerend en als een bijzondere ervaring. Het daagt uit om rebels te durven denken en op een andere manier naar de dagelijkse praktijk te kijken. Het thema autonomie versus bescherming stond hierin centraal en zet aan tot denken, vertelt Hilde. Waardevolle uitwisselingen met o.a. Spanje, Oostenrijk en Duitsland over hoe zij vrijwilligers inzetten, was hier onderdeel van.
Wil je de presentatie van Bob en Hilde rustig terug kijken? Bekijk dan de Power Point en het filmpje die tijdens de presentatie werden getoond.