De Kinderombudsman heeft op 21 mei 2015 het rapport “Ik kan het (niet) alleen” gepubliceerd. Hij concludeert daarin dat duizenden jongeren op hun 18e de jeugdzorg verlaten zonder adequate hulp. De Kinderombudsman roept op om passende maatregelen te treffen voor deze jongeren.
De Kinderombudsman adviseert hulpverleners om in het zestiende levensjaar van de jongere cliënt te starten met het opstellen van een hulpvoortzettingsplan, waarin de hulpbehoefte van de jongere in kaart wordt gebracht. Ook adviseert hij om een grondige risicotaxatie uit te voeren om te beoordelen of de jongere na zijn achttiende verjaardag in een veilige omgeving terecht komt. De Kinderombudsman adviseert eveneens om – indien nodig – voor het achttiende jaar een bewindvoerder, mentor of curator aan te stellen. Tot slot adviseert de Kinderombudsman dat de overheid onderzoekt of een juridische maatregel ontwikkeld kan worden voor verplichte hulpverlening aan risicojongeren die 18 zijn geworden en geen hulp willen.
Mentorschap Nederland heeft al eerder contact gezocht met de Kinderombudsman om aandacht te vestigen op de mogelijkheden van mentorschap om te bereiken dat jongeren in de probleemgroep hulp krijgen aangeboden en aannemen. Mentorschap Nederland onderschrijft het advies uit het rapport.
Wij vinden het van groot belang dat er aandacht wordt gevraagd voor de risico’s die jongeren vanaf hun 18e jaar kunnen lopen na het verlaten van de jeugdzorg. Het is goed dat betrokkenen worden opgeroepen hier meer werk van te maken. Wij hebben ervaring dat mentorschap in meerdere gevallen daadwerkelijk het verschil kan maken bij het accepteren van hulp. Zo kan worden voorkomen dat jongeren in veel grotere problemen terecht komen.
Mentorschap Nederland zal de Kinderombudsman laten weten dat we zeker gehoor willen geven aan de oproep voor overleg hoe mentorschap beter benut kan worden. Denk hierbij onder andere aan:
- Bevorderen van de bekendheid van het mentorschap voor deze doelgroep en het tijdig aanvragen van mentorschap.
- Koppeling tussen jongere en beoogd mentor tot stand laten komen voor het 18e levensjaar, zodat er een vast contact kan ontstaan dat doorloopt als de jongere de jeugdzorg verlaat.
- Waar nodig extra ondersteuning en deskundigheidsbevordering voor mentoren met cliënten in deze groep.
Mentorschap Nederland onderschrijft tevens de aanbeveling om te kijken of er een vorm van verzwaard mentorschap kan komen om de zeggingskracht van mentoren ten opzichte van 18+ jongeren te versterken. “Wij zullen de Kinderombudsman laten weten onze ervaring en kennis ter beschikking te stellen om hierover tot een aanbeveling te komen voor de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie”, aldus Nico Heinsbroek, directeur Mentorschap Nederland.