Wettelijke vertegenwoordiging en stemrecht
In juni 2024 vinden de Europese verkiezingen plaats. Iedere ingezetenen van de Europese Unie van 18 jaar en ouder mag zijn/haar stem uitbrengen. Stemmen is een hoogstpersoonlijke rechtshandeling. Net als het geven van een volmacht om iemand anders voor jou te laten stemmen.
Voor mensen die een mentor, bewindvoerder of curator hebben, is het belangrijk om te weten dat zij zelf hun stem kunnen uitbrengen. Ook beslissen zij of ze iemand willen machtigen en wie ze dan machtigen.
De uitgangspunten op een rij:
- Heb je een wettelijk vertegenwoordiger, dan mag je gewoon zelf je stem uitbrengen. Je krijgt net als ieder ander een stemkaart;
- Stemmen doe je zelfstandig, er mag niemand mee het stemhokje in. Tenzij je fysiek niet in staat bent het formulier in te vullen.
- Je kan een ander machtigen om voor je te stemmen. De gemachtigde moet dan een kopie kunnen tonen van je identiteitsbewijs (als je niet in staat bent om een handtekening te zetten kan dat op het identiteitsbewijs vermeld worden).
- Je kan je mentor, bewindvoerder of curator machtigen om voor jou te stemmen, maar ook iemand anders.
- Als je een curator hebt, moet hij/zij toestemming geven dat je de machtiging om iemand voor jou te laten stemmen ondertekent (heb je een mentor en/of bewindvoerder dan heb je geen toestemming nodig om een machtiging te geven).
Alle vragen en antwoorden over dit onderwerp hebben we op een rijtje gezet, lees verder in deze toelichting.
Voor wettelijk vertegenwoordigers hebben wij tevens informatie op www.goedvertegenwoordigd.nl geplaatst: www.goedvertegenwoordigd.nl/kennisbank/stemrecht
Op deze site geeft Steffie je op eenvoudige wijze meer informatie over stemmen: hoewerktstemmen.nl.