Social media
Contact
Addres

Maliebaan 71 G, 3581 CG Utrecht

E-mail

info@mentorschap.nl

Telefoon

+030 - 2307190

Themabijeenkomst ethische dilemma’s

Logo RGB met Zuidoost BrabantOp 20 mei 2015 organiseerde Mentorschap Zuidoost Brabant een bijeenkomst in Waalre voor mentoren met een cliënt met een verstandelijke beperking.

De bijeenkomst werd geleid door Maria Evers en Nicole van Zelst, teamcoach en seksuologe bij Lunet Zorg en beide lid van de Ethische Commissie van deze organisatie. Dit is een actieve commissie met vertegenwoordigers vanuit de werkvloer, de cliëntenraad en een onafhankelijke voorzitter. De functie van de commissie is het oppakken van verschillende ethische dilemma’s. De methodes die daarvoor worden ingezet zijn het ‘moreel beraad’ en ‘open de cirkel’. Tijdens deze bijeenkomst werd er gebruik gemaakt van de methode van het ‘moreel beraad’. Dit is een gestructureerde manier om ethische dilemma’s te bespreken door te focussen op het ‘hittepunt’ van het dilemma en het als een ui afpellen ervan. Het ‘moreel beraad’ geeft richting en biedt ook reparatiemogelijkheden voor datgene waar je niet voor kiest.

Gedurende de bijeenkomst werd er een dilemma ingebracht door één van de mentoren. Dit dilemma ging over het hebben van een kinderwens van iemand met een licht verstandelijke beperking. De mentoren hebben alle betrokken partijen op een rij gezet, bekeken de waarden en de bijbehorende normen vanuit het perspectief van iedere betrokkene en bespraken die met elkaar. Bijvoorbeeld de waarde ‘acceptatie’ en de bijbehorende norm ‘ik wil normaal zijn’. Tot slot heeft iedereen op basis van een aantal vragen een individuele afweging gemaakt door zich te verplaatsen in de betreffende mentor. De afwegingen werden daarna plenair besproken met de mentoren.

De themabijeenkomst werd als zeer nuttig en interessant ervaren. In zijn algemeenheid waren de reacties van de mentoren zeer positief en was het een geslaagde bijeenkomst.

"Ernest kan meer dan je zou denken!"

Mentor Gerard van den Berg

Lees meer