Ethische vragen
Ethiek gaat over wat goed is om te doen. Daarbij spelen waarden en normen een rol. Die verschuiven in de tijd en zijn cultureel gebonden. Nog niet eens zo lang geleden dacht men bijvoorbeeld heel anders over psychische aandoeningen. In andere culturen gebeurt dit nog steeds.
Bij mentorschap heb je te maken met een kwetsbare cliënt. Wat goed is om te doen, hangt af van diens waarden en normen. Maar ook die van jou als mentor spelen een rol. Om een goede afweging te maken in het belang van je cliënt, moet je je bewust zijn van je eigen waarden en normen.
Als mentor draag je eraan bij dat je cliënt de best mogelijke zorg krijgt, aansluitend bij diens eigen wensen en behoeften. Als mentor sta je buiten het zorgproces zelf. Daardoor heb je een frisse blik op wat er gebeurt en of dat wenselijk is. Voor professionele zorgverleners is dat lastiger, omdat zij zich minder goed kunnen onttrekken aan de vanzelfsprekendheid van hoe het ‘altijd zo gaat’ in een zorginstelling. Bovendien kleurt de blik van de professional door diens vakinhoudelijke deskundigheid. Dat moet ook, maar het kan de professional soms ook belemmeren om goed door te hebben wat jouw cliënt écht wil.
Als mentor gaat het je om de belangen van jóuw cliënt. De haalbaarheid van de zorg voor alle cliënten in de instelling is voor jou minder belangrijk, al moet je er wel rekening mee houden.
Meer informatie
In hoofdstuk 6 van de Reader Mentorschap lees je meer over ethische vragen rond mentorschap, wanneer iemand wils(on)bekwaam is, wat de ‘essentiële belangen’ van je cliënt zijn en wat je kunt doen als je hierover van mening verschilt met de zorgverleners.