Bescherming bij mishandeling en misbruik
Iedereen kan te maken krijgen met geweld in een afhankelijkheidsrelatie, maar hoe kwetsbaarder je bent, hoe groter het risico op geweld. Die afhankelijkheid kan emotioneel zijn, maar ook financieel of wat betreft de zorg. Geweldplegers zijn dan bijvoorbeeld tevens de mantelzorger of de professionele zorgverlener. Vaak is er zowel bij het slachtoffer als bij de pleger sprake van schaamte, machteloosheid en schuldgevoelens. Veelal speelt angst voor verlating een rol bij het slachtoffer. Daardoor is het vaak moeilijk om erover te praten.
Je rol als mentor Je kunt als mentor een grote rol spelen bij de bescherming van kwetsbare personen tegen mishandeling en misbruik, omdat je (1) dit kunt signaleren en (2) ingezet kunt worden om het probleem aan te pakken als het is gesignaleerd door anderen. In beide gevallen kom je op voor de belangen van je cliënt en neem je (samen met je cliënt) beslissingen op het persoonlijke vlak. Je vervult een vertrouwensfunctie en ondersteunt je cliënt in deze lastige situatie. Je cliënt is meestal (emotioneel) afhankelijk van degene die mishandelt en wil daarom vaak geen openheid van zaken geven of ingrijpen in de situatie. Jouw rol is dan de cliënt te motiveren voor hulp bij het doorbreken van de situatie.
Meer informatie
In hoofdstuk 8 van de Reader Mentorschap lees je meer over bescherming van je cliënt bij (vermoedens van) mishandeling of misbruik, hoe je signalen herkent en welke stappen je kunt zetten als mentor.