Eigen regie hebben over dagelijkse vraagstukken lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet voor iedereen. Laat staan voor iets ingewikkelder vragen zoals: welke zorg heb ik nodig? Kan ik nog wel zelfstandig wonen? En zo ja, wat heb ik daarvoor nodig? En hoe regel ik dat? Spreekt het jou aan om verminderd wilsbekwame mensen of volledig wilsonbekwame mensen hierbij te ondersteunen? Misschien is het mentorschap dan iets voor jou.
Bij Mentorschap Nederland leiden we vrijwilligers op tot mentor. Het is een verantwoordelijke functie, waarbij je je tijd zelf indeelt. Je wordt met zorg gekoppeld aan je cliënt en goed begeleid. Is mentor worden iets voor jou?
Op deze pagina lees je meer over wat mentorschap is, hoe je mentor wordt en hoe wij je daarbij ondersteunen.
Als mentor ben je de wettelijke vertegenwoordiger en belangenbehartiger van je cliënt als het gaat om zorg, behandeling en begeleiding. Als je cliënt dat zelf niet kan, ben je bevoegd om beslissingen te nemen op die terreinen. Maar je bent ook vertrouwenspersoon en adviseur voor je cliënt op andere terreinen. Je gaat daarbij uit van de wensen, behoeften, normen en waarden van je cliënt. Je bezoekt je cliënt daarom regelmatig. Ook voer je overleg met diens zorgverleners. Zo help je mee om de kwaliteit van de zorg op peil te houden.
Als mentor behartig je de belangen van jouw cliënt. Daarbij zijn de wensen en behoeften van de cliënt jouw leidraad.
Kun je je goed in anderen inleven? Kun je als het moet jouw eigen principes ondergeschikt maken aan die van jouw cliënt? Inlevingsvermogen is belangrijk. Net zoals het talent om met allerlei mensen te kunnen omgaan. Je zult contact onderhouden met verschillende betrokkenen, zoals artsen, zorgverleners en soms de familie en/of vrienden.
Als mentor kun je te maken krijgen met onverwachte situaties. Ben je initiatiefrijk? Zelfstandig? Besluitvaardig? Neem dan de uitdaging aan!
Enthousiast geworden? Meld je dan aan met het formulier onderaan deze pagina. We sturen je aanmelding door naar de stichting mentorschap in jouw regio. De regiocoördinator nodigt je dan uit voor een kennismakingsgesprek. Samen besluit je of de rol van mentor bij je past. Voordat je als mentor aan de slag gaat, volg je eerst een introductiecursus. Als je de cursus met goed gevolg hebt doorlopen, ontvang je daarvoor een certificaat van stichting.
De regiocoördinator koppelt je aan een cliënt op basis van wederzijdse voorkeuren en mogelijkheden.
Als vrijwillige mentor werk je grotendeels zelfstandig. Maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt scholing en begeleiding van een regionale stichting mentorschap. Die organiseren een basistraining voor beginnende mentoren, terugkomdagen, ontmoetingen met collega’s en ze voorzien je van alle informatie die je nodig hebt om je werk als mentor goed te doen.
Kom je onverwachte problemen tegen, dan kun je altijd contact opnemen met je coördinator bij de regionale stichting. Ook leg je verantwoording af over je werkzaamheden aan die stichting. Zo zorgen we samen voor goed mentorschap.
Als je belangstelling hebt om mentor te worden dan komen we graag met je in contact. Bel, mail of vul het formulier wat je hieronder ziet in. Je kunt natuurlijk ook eerst verder kijken op onze site voor meer informatie.
Paulien is al anderhalf jaar mentor bij Mentorschap Haag en Rijn. Ze vertegenwoordigt een mevrouw van 70 jaar oud met een verstandelijke beperking
Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.
Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.
Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.