Mentor Alexander: “Ik kan het mentorschap goed combineren met mijn drukke baan”
In november 2019 kwam Alexander (29) via een vriend in contact met Stichting Mentorschap Amsterdam. “Naast mijn drukke baan als financieel adviseur bij een grote bank wilde ik me ook graag inzetten voor ouderen, maar zocht daarbij wel extra verdieping. Het mentorschap sprak mij gelijk aan. Als mentor behartig je de belangen van je cliënt en ben je officieel vertegenwoordiger”, vertelt Alexander.
“Mentor en cliënt worden met zorg aan elkaar gekoppeld. Het is een mix en match procedure waarbij de regionale coördinatoren naar jouw ervaringen en persoonlijke voorkeuren kijken en daarbij een geschikte cliënt zoeken.”
Vrijheid en flexibiliteit
“Ik ben gematcht met de heer Tinga uit Amsterdam-Zuidoost.” Voor de corona uitbraak bezocht Alexander de heer Tinga eens in de twee weken. “Ik probeer mijn bezoeken altijd af te wisselen, zodat het goed in mijn eigen schema past en ik geen verwachtingspatroon creëer. Soms bezoek ik de heer Tinga doordeweeks, af en toe in het weekend en ook soms in de avond. Dat geeft mij flexibiliteit en ook vrijheid. Deze vrijheid was voor mij één van de beweegreden om voor het mentorschap te kiezen.”
Het verpleeghuis waar de heer Tinga woont ging vanaf maart in lockdown waardoor Alexander zijn cliënt niet meer kon bezoeken. “Toen we elkaar weer mochten zien heb ik de heer Tinga meegenomen naar Artis. Nu bezoek ik hem wat vaker om de verloren tijd in te halen. Dat doet ons goed.”
Verrijking
“De 25-35 jarigen zijn vooral bezig met zichzelf en druk met de levens die ze leiden. Mentor zijn geeft je een heel nieuw perspectief. Je leert hoe andere mensen leven, hoe verschillende organisaties werken en hoe het is om vrijwilligerswerk te doen. Mentor zijn haalt je af en toe uit je dagelijkse stramien. Daarnaast neemt het niet zoveel tijd in beslag als je misschien zou denken. Ik kan het mentorschap goed combineren met mijn drukke baan.”
De regionale stichtingen zorgen voor professionele scholing en praktische begeleiding. “Ik heb veel bijgeleerd over de zorg. Tijdens de training leer je ook hoe je een vertrouwensband kan opbouwen met cliënten waar je minder goed mee kunt communiceren. Je groeit echt als persoon. Mentorschap is een mooie uitdaging met veel afwisseling en dat geeft voldoening.”
Mentor worden?
Wie net als Alexander ook echt iets voor een ander wil betekenen, kan ook mentor worden. Kandidaten krijgen via de regionale stichtingen Mentorschap professionele scholing en praktische begeleiding. Wil je ook mentor worden? Op www.mentorschap.nl kun je meer informatie vinden.