Over Mentorschap Nederland
In 2007 werd de landelijke stichting Mentorschap Netwerk Nederland opgericht. Het doel was om in heel Nederland stichtingen te starten die voorzien in mentorschap. Op 1 januari 2011 leidde dit tot de Landelijke Vereniging Mentorschap Netwerk Nederland. De leden van deze vereniging zijn regionale stichtingen mentorschap, die met elkaar in heel Nederland mentorschap bieden. Inmiddels doen we dit met 11 regionale stichtingen mentorschap en 2.250 mentoren voor zo’n 3.100 cliënten.
Onze Missie
Wij maken mentorschap mogelijk voor iedere persoon die door zijn ziekte of beperking niet goed voor zichzelf kan opkomen. Een mentor is de wettelijk vertegenwoordiger en belangenbehartiger van zijn cliënt. Wanneer de cliënt dat zelf niet kan, is de mentor bevoegd te beslissen over zijn verzorging en begeleiding. Daarnaast is een mentor adviseur en vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken. De mentor neemt hierbij de wensen en behoeften, normen en waarden van de cliënt als leidraad. Op die manier helpt hij de cliënt de regie over zijn leven te houden.
De volgende vijf kernkwaliteiten hanteren we daarbij al uitgangspunt:
Bij ons staat persoonlijke aandacht voorop
We gaan met zorg te werk
Mensen kunnen van ons op aan
We staan met beide benen op de grond
We verdiepen en verspreiden onze vakkennis en expertise
Goed Mentorschap
Volgens Mentorschap Nederland bestaat goed mentorschap uit een combinatie van professionele kwaliteit en persoonlijke aandacht. Om dat te borgen werken onze regionale stichtingen volgens de kwaliteitsnormen Goed Mentorschap. Deze vormen het uitgangspunt voor het werk van de stichtingen en mentoren die bij ons zijn aangesloten. Daarnaast geeft Goed Mentorschap de cliënt een beeld van wat Mentorschap Nederland hem of haar kan bieden.
Organisatie
Mentorschap Nederland bestaat uit 11 regionale stichtingen mentorschap en een landelijk bureau. Statutair zijn zij verenigd in de Landelijke Vereniging Mentorschap Netwerk Nederland.
Regionale stichtingen
Elke regionale stichting mentorschap wordt aangestuurd door een bestuur. Daarnaast hebben zij één of meer vaste regiocoördinator(en) in dienst. Deze coördinatoren voeren de taken van de regionale stichtingen uit. Voor mentoren zijn zij vraagbaak voor allerhande vragen en problemen. Veel regionale stichtingen krijgen ook ondersteuning van vrijwilligers. Bijvoorbeeld bij de organisatie van een sub-regio, bij voorlichtingsactiviteiten of bij de administratie.
De stichtingen zijn in hun regio verantwoordelijk voor:
selectie en koppeling mentoren en cliënten
(bij)scholing mentoren
aanvraag rechtbank
begeleiding mentoren
evaluatie mentorschap
beëindiging mentorschap
Landelijke organisatie
De doelstellingen van de landelijke organisatie zijn:
• ondersteunen van regio’s,
• bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de uitvoering van mentorschap,
• stimuleren van toename van het aantal mentoren in Nederland.
Dit alles gebeurt onder leiding van een Landelijk Bestuur en het landelijk bureau dat het beleid tot uitvoering brengt.
Landelijk bestuur
Het bestuur van Mentorschap Nederland bestaat uit afgevaardigden van de besturen van regionale stichtingen en geselecteerde experts uit de zorg. Het bestuur is verdeeld in commissies voor kwaliteit, voorlichting, pr en financiering.
Dhr. B. (Bart) van der Neut, voorzitter, onafhankelijk bestuurslid
Dhr. M.A. (Michiel) de Ruiter, penningmeester, bestuurslid namens Mentorschap Noord
Mevr. A. (Afke) Middelkoop, bestuurslid, onafhankelijk
Mevr. M.L.I.M.C. (Marlies) Oggel-IJsebaert, bestuurslid, namens bestuur Mentorschap Zeeland
Dhr. J.H. van Wijk, bestuurslid, namens bestuur Mentorschap Amsterdam
Landelijk bureau
Het landelijk bureau voert de activiteiten rondom het beleid uit.
Laura Seegers, directeur
Diana Dijkstra, bureau- en communicatiemedewerker
Lex van Wijk, bureaumedewerker (vrijwilliger)
Mailadres directie: l.seegers@mentorschap.nl