De mentoren van Mentorschap Nederland werken zelfstandig en ontvangen daarbij ondersteuning van onze regionale stichtingen. De stichtingen organiseren onder andere de introductiecursus voor kandidaat-mentoren en de bijscholing van beginnende en ervaren mentoren. Wij vinden het belangrijk dat onze mentoren goed op de hoogte zijn van de actuele kaders van het mentorschap. Allerlei ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en in de praktijk van de zorg komen daarbij aan de orde. Geregeld schakelen de stichtingen hiervoor externe trainers en docenten in. Als mentor kun je rekenen op begeleiding en ondersteuning van een regio-ondersteuner of coördinator.
Scholing
De tijdsduur en planning van de introductiecursus verschilt per stichting. Ook hangt dit af van je eigen vaardigheden en ervaringen. Tijdens deze cursus krijg je inzicht in lichamelijke en psychische beperkingen die cliënten kunnen hebben. We behandelen ook jouw rechten en plichten als mentor en de gang van zaken in zorginstellingen. Naast theorie behandelen we ook praktijksituaties. In een rollenspel oefen je bijvoorbeeld de omgang met een drukbezette arts of een lastig familielid. Als je eenmaal als mentor bent benoemd, bieden de stichtingen je bijscholing aan over algemene onderwerpen zoals juridische vraagstukken en ethische dilemma’s.
De stichtingen organiseren soms ook cursussen voor familieleden en/of naasten die mentor zijn. Wilt je meer weten over de eventuele mogelijkheden van zo’n cursus, neem dan contact op met de stichting in uw regio.
Begeleiding
De regiocoördinatoren en regio-ondersteuners begeleiden de mentoren bij het kennismakingsproces met de cliënt en zorgen dat de introductieperiode goed verloopt. Ook wanneer je al een tijd als mentor meedraait, zul je geregeld met jouw regio-ondersteuner of coördinator contact hebben om af te stemmen. Zij hebben veel ervaring met mentorschap en kunnen je bijstaan met advies wanneer je tegen zaken aanloopt.